Suša poskupljuje dizel

Bez autora
Dec 07 2011

Litar evrodizela u veleprodaji skuplji je za 1,7 do 3,5 dinara, a povećanje cena prelilo se već i na pojedine benzinske stanice u Srbiji. Vlasnici pumpi očekuju da bi ovaj naftni derivat uskoro mogao i više da poskupi, kada se potroše zalihe koje su nabavljene po nižim cenama. Evrodizel je poskupeo, jer je niski vodostaj reka usporio uvoz. Ovo gorivo u Srbiju sada stiže železničkim i drumskim saobraćajem. Rečni saobraćaj je znatno jeftiniji i to što su sada uvoznici prinuđeni da evrodizel dovoze železnicom ili cisternama, odražava se na cenu. Ipak, ne očekuju se nestašice. U Udruženju naftnih kompanija Srbije naglašavaju da je višenedeljna obustava rečnog saobraćaja na Dunavu i Savi, zbog niskog vodostaja, izazvala veliki poremećaj na tržištu evrodizela. Sve je to dovelo do značajnog povećanja troškova poslovanja i u početku su uvoznici to amortizovali, ali posle gotovo mesec dana, poremećaj je počeo da ostavlja trag i na snabdevenost i na veleprodajnu cenu ovog goriva. Smirivanje tržišta evrodizela očekuje se odmah posle porasta vodostaja, do koga bi, prema najavama, moglo da dođe krajem meseca.

Suša poskupljuje dizelLitar evrodizela u veleprodaji skuplji je za 1,7 do 3,5 dinara, a povećanje cena prelilo se već i na pojedine benzinske stanice u Srbiji.

Vlasnici pumpi očekuju da bi ovaj naftni derivat uskoro mogao i više da poskupi, kada se potroše zalihe koje su nabavljene po nižim cenama.

Evrodizel je, kako kaže Borisav Tatić, predsednik Udruženja benzinskih stanica Srbije, poskupeo, jer je niski vodostaj reka usporio uvoz. Ovo gorivo u Srbiju sada stiže železničkim i drumskim saobraćajem.

- Rečni saobraćaj je znatno jeftiniji i to što su sada uvoznici prinuđeni da evrodizel dovoze železnicom ili cisternama, odražava se na cenu - kaže Tatić.- Ipak, ne očekujemo nestašice.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije naglašavaju da je višenedeljna obustava rečnog saobraćaja na Dunavu i Savi, zbog niskog vodostaja, izazvala veliki poremećaj na tržištu evrodizela. Sve je to dovelo do značajnog povećanja troškova poslovanja i u početku su uvoznici to amortizovali, ali posle gotovo mesec dana, poremećaj je počeo da ostavlja trag i na snabdevenost i na veleprodajnu cenu ovog goriva. Smirivanje tržišta evrodizela očekuje se odmah posle porasta vodostaja, do koga bi, prema najavama, moglo da dođe krajem meseca.

Srbija je u prvoj polovini godine uvezla više od 70 odsto tečnog naftnog gasa i oko 80 odsto evrodizela. Celokupna količina dizela D2 i više od 95 odsto benzina koji se prodaju na tržištu Srbije, potiče iz domaće proizvodnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik